Velkommen! | Om Stordal sogelag | Om Stordal | Sogelagsarbeidet | Langseterdagane | På tur | Portrettet | Bildearkiv | Kontakt |

Trollkirkegarden


Innlagt den 06.02.2008

På fjellet mellom Stordal og Innfjord, ligger Trollkirkegarden, et naturlig midtpunkt for 5 bygdelag: Stordal, Valldal, Innfjord, Måndal og Tresfjord. Her var det uten tvil en gammel stemnestad for folk fra disse bygdene.

TROLLKIRKEGARDEN

Frå: STORDAL I TEKST OG TONER
Av. Peter Joakim Jøsvoll, 1948
På fjellet mellom Stordal og Innfjord, ligger Trollkirkegarden. Stedet er et naturlig midtpunkt for 5 bygdelag: Stordal, Valldal, Innfjord, Måndal og Tresfjord. Her var det uten tvil en gammel stemnestad for folk fra disse bygdene. Der er ennå synlige merker etter gjerder. Portstolpene, to lange steiner, ligger der som stumme vitner den dag i dag, og sjølve inngjerdinga er ennå lett å se. Det har vært en torvgard med ei brei grøft utenom. En slik måte å gjerde på ble mye brukt i gamletida. Plassen innafor gjerdet har vært stor. At vi her har en gammel stemnestad, kan det ikke være tvil om. Det spørs da hva slags stemner det kan ha vært. Vi har ingen skriftlig eller muntlig overlevering å støtte oss til. Men navnet kaste på en måte lys over spørsmålet.

Kring år 1000 fikk vi religionskifte her i landet. Et religionskifte tar lang tid, en skifter ikke religion som en skifter dress. Vi veit at nordmennene lenge blota i løynd. Særlig var dette tilfelle i landsdeler og bygdelag som låg avsides. Prestene arbeidde mot blotinga. Hos Snorre ser vi at de gamle gudene ble satt i klasse med vonde vette, med trolla. Det er derfor rimelig og naturlig at slike gamle offerstader fikk navn som ”Trollkirka” eller ”Trollkirkegarden” av de ættene som kom etter. De gamle gudene låg ventelig nedgravne og gjømt der, og dessuten minte inngjerdinga om en kirkegard.

Folk fra bygdene omkring har uten tvil satt hverandre stemne på Trollkirke-garden der oppe på fjellet, og der har de gamle gudene fått det offeret og den æra de hadde krav på. Om vintrene skal de vært utrygt for snøskred der, så det er lite rimelig at der har vært hov. Det er elles ikke godt å vite om der gikk snø-skred i gamle dager. Furuskogen stod nok lubben og tett over vidda den gangen. De siste restene av fjellskogen der oppe er ennå synlig. Det må har vært vakkert og idyllisk der oppe i gamletida.

Stordalsportalen.no Stordal Sogelag 2014 - Alle rettigheter forbeholdt Admin

Stordal Sogelag